Kapama ve Alaşehir Pidesi

KAPAMA
Yöresel yemek lezzetleri içersinde ilk sıraya koyduğum ve mutlaka Alaşehir’e gittiğimde yediğim ve İzmir’de eve getirip derin dondurucuda saklayarak eş dostuma ikram ettiğim bir lezzeti sizlerle paylaşmak istiyorum.
Ege bölgesinde olması dolayısıyla Alaşehir’de yemek çeşitlerinin tamamı bölgeye has yemeklerdir.Ancak bir yemek bu özelliğin dışındadır.Kapama, bu gün sadece Alaşehir’de üç lokantada yapılan bu yemek adı söylendiğinde etle yapılan ve pilavla desteklenen klasik bir yemeği çağrıştırır.Ancak Alaşehir’de yapılan Kapama’nın bilinen kapama yemeği ile hiç alakası yoktur.
İri mantı olarak tanımlaya bileceğimiz kapamanın ana malzemesi kıyma,soğan,karabiber,maydanoz ve elde açılan yufka dır.Alaşehir’e göç eden Tatar kökenli aşçı sağır Nuri ve ortağı tarafından önce yapılış şekline uygun olarak Kapatma olarak satışa sunulan yemek daha sonraları şekli biraz daha değiştirilerek Kapama olarak anılmaya başlamıştır.
Yemeğin yapılış şekli aşçının kendine has özellikleri ve yapış tarzı dışında (özellikle kızartma yağının hazırlanması)şöyledir.Zaten evlerde hemen hemen hiç yapılmayan bu yemeğim lezzeti aşçının maharetinde gizlidir.
Kıyma;soğan,karabiber ve maydanoz ile iyice yoğrulduktan sonra elde hazırlanan hamurdan açılan yufkalardan kesilen 6×8 ebadındaki bohçalara konularak bir tepsiye dizilir ve birkaç çeşit yağın karışımından elde edilen yağda pişirilir.Yağı ve suyunu çekerek kızaran kapama servis edilmeden önce tandırda ısıtılır ,üzerine et suyu gezdirilerek maydanoz ilavesiyle servis edilir.Yanında yoğurt veya ayran ayrı bir lezzet katar.Tabi yine Alaşehir’de özel olarak üretilen Alaşehir Ekmeğini kapamanın suyuna banarak yemek ayrı bir tattır.
Bugün Sağır Nuri ustanın yanında yetişen kapamacı Hakkı’nın çırakları olan oğlu Mehmet ve diğer çırağı Turgut ustaların yaptığı bu lezzetli ve değişik yemeği Belediye karşısındaki veya ayakkabıcılar çarşısındaki dükkanlarında yiyebilirsiniz.

ALAŞEHİR PİDESİ
Türk yemek kültürü içersinde özel bir yeri olan pide çeşitlerine bugün pek çok şehirde rastlarsınız.Özellikle Ege yöresinde Nazilli’lerin egemenliğinde olan bu basit ve kolay yiyecek çeşidi Alaşehir’de kendine has yapılış tarzıyla ve çeşitleriyle ayrı bir lezzettir.
Klasik kıymalı ve lahmacun çeşitlerinin yanında Alaşehir pide fırınlarında kesikli pide yapılır ki bunu hiçbir pidecide bulamazsınız çünkü onların kullandıkları beyaz peynir veya kaşar peyniridir. Kesik, yumurta ve maydanoz ile karıştırılarak pide içi hazırlanır.Özel olarak hazırlana pide hamuru dinlendirildikten sonra pide açık veya kapalı olarak yapılır işte bu aşamada Alaşehir pidesinin özelliği meydana çıkar. Hamur uzatılabildikçe uzatılır ve odun ateşindeki fırına o şekilde atılır.İki parmak genişliğinde olan pide tereyağı ile yağlanarak sıcak sıcak servis edilir.
Diğer bir pide çeşidi ise evlerde içi hazırlanan ıspanaklı ve kabaklı pidedir ki bu pidelerin lezzetini başka hiçbir yerde bulamazsınız.Ispanağın,pırasa,soğan, kesik ve kırmızı biberle karışımı ile hazırlanan içinin pide ustalarının elinde aynı kesikli pidedeki gibi şekillenmesi ile kapalı olarak yapılan bu pide zeytinyağı ve limon karışımı ile yağlanır ki tadına doyamazsınız.Kabaklı pide ise apayrı bir lezzettir.Aynı ıspanaklı pide gibi sadece pırasa konulmadan hazırlanan bu pideyi başka hiçbir pidecide yaptıramazsınız çünkü bilmezler.Bu pidelerin üzerine tatlı niyetine yiyeceğiniz tahinli pide ise sizde lezzet patlamaları yaratacaktır.Alaşehir’de Ziraat bankasının karşısındaki Kadir ustanın pide salonunda bu lezzetleri tadabilirsiniz.İzmir’de ise Karşıyaka Alaybey’de Alaşehir pide salonu size bu lezzet patlamalarını yaşatacaktır.

About these ads

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s

Takip Et

Her yeni yazı için posta kutunuza gönderim alın.

%d blogcu bunu beğendi: